Dune

04-08-2008 » Book List, Litteratur, Science Fiction » To comments

Hva har Ann Arbor til felles med Tromsø?

Jo, de er begge studentbyer. Førstnevnte i Michigan, USA, sistnevnte i Troms fylke, Norge, men hva har denne amerikanske byen med Dune å gjøre?

Svært lite, bortsett fra at min førsteutgave av Dune kommer fra en enestående forretning i Ann Arbor: Kaleidoscope – books and collectibles, fine used and rare items, drevet av Jeffrey Pickell. Om du skulle befinne deg i området, stikk innom 200 N Fourth AVE. Det er et skattkammer for science fiction-fans og andre bokormer. Innehaveren er selv sci-fi-entusiast, og i tillegg til et meget innholdsrikt butikklokale, hadde han en kjeller full av goodies.

Dune ble første gang gitt ut i bokform av Chilton i 1965. Jeg har den innbundne utgaven. Dessverre er den langt ifra mint condition, men den fortjener uansett en hedersplass i bokhyllen.

Dune er for sci-fi-sjangeren det The Lord of the Rings er for fantasy-sjangeren, med den forskjell at Frank Herbert var en mye mer talentfull forfatter enn J.R.R. Tolkien – måtte han hvile i fred. Og Dune er ikke bare en av de mest kjente bøkene i sjangeren, men er også regnet som den første innbundne sci-fi-bestselgeren noensinne. Den vant en Hugo Award og en Nebula Award for Best Novel i 1966, og i tillegg til de fem oppfølgerne som forfatteren selv produserte før sin død, har romanen besørget en film, en miniserie med oppfølger, flere dataspill og et brettspill. I tillegg har Kevin J. Anderson, i samarbeid med Brian Herbert, sønn av den avdøde, skrevet flere bøker i samme univers, noen av dem basert på notater gjort av faren.

Det er med andre ord et enormt populært konsept, som har millioner av fans verden over, og jeg kan godt forstå det. Som sci-fi er det banebrytende, universet er uhyre detaljert, og språket er rikt og levende.

Jamis called out in ritual challenge: «May thy knife chip and shatter!»
This knife will break then, Paul thought.
He cautioned himself that Jamis also was without shield, but the man wasn’t trained to its use, had no shield-fighter inhibitions.
Paul stared across the ring at Jamis. The man’s body looked like knotted whipcord on a dried skeleton. His crysknife shone milky yellow in the light of the glowglobes.

Som kroppen til Jamis, det er ikke mye overflødig fett i denne boken. Språket er konsist og to-the-point. Teknologien er gjennomtenkt og virker slett ikke urealistisk, selv i dag – mer enn 40 år senere! Både religion og politikk har en integrert og fornuftig rolle i historien. Landskap og økologi er heller ikke tilfeldig sammensatt. Man kan ikke gjøre annet enn å bli fascinert, og elske Dune.

Selv er jeg stor fan av miniserien fra 2000. Etter å ha lest boken, kan jeg slå fast at den er meget tro mot romanen. Den har også gode skuespillere. Min intensjon er definitivt å lese resten av sagaen, og jeg gir Dune toppkarakter: 10.

Frank Herbert: «Dune»

One has commented «Dune»

  1. Kent | 22-08-2008, 06:54 | Permalink

    Det er veldig lenge siden jeg leste boken selv. Det eneste jeg egentlig husker er at jeg hadde store problemer med å legge den fra meg. Nå har jeg også, dessverre, sett filmen, en film man helst ikke bør snakke for mye om. Miniserien, som du nevner, er derimot meget bra.


Add a comment